Lärarkväll med rymdtema

1:a december ordnades en lärarkväll på vetenskapsmuséet Heureka i Dickusrby, Finland. Denna gång var temat rymden! 

ESERO Finland bidrog med en liten inblick i hur jordobservationer från satellit kan lyfta undervisningen i en hel räcka av ämnen. Modellraketerna fick figurera i marginalerna denna kväll.

Kvällens absolut yngsta deltagare bidrog med visat intresse i KitSat-presentationerna. Samuli Nyman visade upp en ny kollektion KitSats. Därtill fick vi alla som lyssnade en inblick i utmaningarna när det gäller att utveckla nåt baserat på elektronik i dagens läge. 

Jaan Praks, assistant professor vid Aalto-universitetet, förklarade varför rymden är framtiden. Därtill kunde deltagarna se på himlakroppar i vårt solsystem – okända för de flesta och lära sig använda stellarium för att hålla koll på vad som händer utanför vår atmosfär.

Heurekas auditorium och planetarium är för tillfället ur spel på grund av uppdatering av ventilationssystemen men Wäisälä bidrog med ett mobilt planetarium.

 

M.a.o. En bra kväll!


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s