Lärare i åk 1-6 observerar Jorden från rymden.

3:e december samlades lärare i årskurser upp till 6:an på vetenskapscentret Heureka för att utöka sin egen kunskapsbas beträffande jordobservationer via satelliters ”ögon”.

EO_Heureka1
Heidi Kouki, pedagogisk planerare på Heureka, ger konkreta tips under en arbetssession.

Under fortbildningen användes såväl Google Earth i olika versioner som Sentinel Hub Playground och EO-Browser. Det är precis som med cyklar. Det finns ingen ”bästa cykel”. Landsvägshojen är skön på asfalt men värdelös på mjuka stigar.

EO_Heureka2

Det är värdefullt att just de som undervisar i de tidiga årskurserna lotsar in eleverna i de möjligheter informationsdelningen ger. Med hjälp av satellitbilder kan vem som helst med med någon form av dator och en internetuppkoppling se sig omkring i världen men också kolla upp hur städer byggs, glaciärer rör sig och när odlingssäsongerna inleds.

EO_Heureka3
Markbränder var ett populärt studieobjekt under kursen. Här ger färska satellitbilder en bra överblick av proportionerna.

Det pågår en kontinuerlig utveckling av de program genom vilka vi får tillgång till rymdorganisationernas bildmaterial. Riktningen är solklar; Bättre information genom mer användarvänliga verktyg. Gott så.

Vetenskapscentret Heureka i Dickursby, Vanda, Finland, är en av Nordic ESEROs kontaktpunkter i Finland. ”Nordic ESEROs mål är att öka intresset för matematik, naturvetenskap och teknologi genom att anordna kurser i dessa ämnen för lärare i Finland, Sverige och Norge. Nordic ESERO stöttar även skolor med bland annat resurser och utbildningsmaterial.”


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s