Rymden och Jorden – studiedag

Fortbildningsdagar behöver ett anslag för att ta höjd. Tom Callen bjöd på ett sådant när lärare samlats på Tekniska muséet i Stockholm för att stärka greppet om rymdrelaterade inslag i undervisningen.

Dag201

Tom Callen har jobbat med planetarier sedan 70-talet och odlat ett starkt intresse för bemannade rymdfärder, i synnerhet Apolloprogrammet. Innan han flyttade till Stockholm, där han var med om att bygga upp Cosmonova, var Smithsonian Institution’s National Air and Space Museum’s Albert Einstein Planetarium hans yrkesmässiga hemvist. När en person med de erfarenheterna föreläser – då är livet gott att leva.

Dag203

Efter Tom Callens föreläsning fanns det för dagen två workshops framdukade. En del lärare jobbade med Arduino och CanSat medan de andra såg på Jorden genom satelliters ögon.

Dag206

Att bygga en CanSat på kort tid är inte vettigt om man inte har alla kunskapsbitarna med sig från förr. Däremot ger det en inblick i vad det handlar om, och det är det som är en av hörnstenarna i lärarfortbildning. Vet man väl hur konceptet är uppbyggt vållar det inga oöverstigliga bekymmer att planera och genomföra projekt i just den miljö man undervisar i.

Dag208

Climate detectives är ett koncept som förenar in situ-mätningar med observationer från satelliter. Allt, ägnat att bygga en bättre bild av den situation vi har för att sedan kunna bygga bättre modeller för att se vartåt situationen är på väg.

Dag209
Kursledare Jøran Grande, Nordic ESERO instruerar. Mariana Back (t.h.), Tekniska muséet, har berett möjligheterna för fortbildningsdagarna och inspirationekvällen på Tekniska muséet.

Tom Callen inledde med berättelsen om vägen till Månen. Jenny Jansson tog deltagarna till Månen. Hur vore det att bo på Månen? Moon Camp är ett koncept där deltagarna ska designa en månbas. Inte utgående från fritt tänkande utan baserat på behov och förutsättningar.

Dag301

Att bo på Månen är förenat med en hel del utmaningar. Detta, trots att Månen är exakt lika helt och hållet inom den beboeliga zonen som Jorden. Utmaningar ger tankarna vingar och såväl lärarna på fortbildning som de elever som genomfört Moon Camp under våren har visat prov på en rejäl dos ingenjörsmässigt tänkande.

Dag302

Tack, Stockholm och Tekniska Muséet, för denna gång. Nu drar vi vidare med lite fler idéer än tidigare och en del kontakter rikare.


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s