Rymden och Jorden – Lärare inspireras på Tekniska Muséet i Stockholm

Inspirationskväll för lärare

Mariana
Mariana Back inledde inspirationskvällen på Tekniska muséet.

Den 20:e mars hölls en inspirationskväll på Tekniska Muséet i Stockholm. Drygt 60 lärare mötte upp för att lära sig mer och låta sig inspireras. Det hör till lärarjobbets natur att hela tiden ge ut av sig själv, sina erfarenheter och, givetvis, sina kunskaper. Men allt detta utåtriktade arbete behöver också balanseras av intryck från andra för att lågan ska hållas levande. Då är tillfällen att träffas och få höra om aktuell forskning och teknisk utveckling värdefull. Får man därtill höra en sprudlande kollega dela med sig av idéer och berättelser om mod att ta sig an utmaningar tär det troligt att morgondagen blir aningen bättre än den dag som gick.

Perina02
Perina Stjernlöf, kommunikationsansvarig och ansvarig för skolor, utbildning och myndighetssamverkan på Rymdstyrelsen, berättade om Nordic ESERO och om hur lärare kan delta i de kurser som ordnas av Nordic ESERO

Det är ett stort steg att kasta sig in i en kurs där det som behandlas dels innehåller obekanta element och dels utvecklas och förändras så att delar av kunskapen har ett bäst före datum som föga överskrider bäst-före-datumet på kaffe. Då är det gott att genast få en inblick i situationen som den är nu och vilka möjligheter som finns. Det var just ett sådant föredrag Tobias Edman höll.

Tobias01
Tobias Edman visade bland annat hur jordobservationsdata kan berika undervisningen i klassrummen.

Men – Inte ens de mest fantastiska satelliter får finnas för alltid. Irreparabla tekniska fel kan uppstå och bränslet tar ohjälpligt slut någon gång. Därför ska det numera för varje satellit som förs ut till sin omloppsbana finnas en handlingsplan för hur man inom 25 år kan garantera att den inte finns kvar i banan och utgör någon risk för andra satelliter. Skrotet ligger inte tätt i rymden, men hastigheterna i synnerhet i Low Earth Orbit gör att en kolission alltid förorsakar bekymmer.

Johan01
Johan Köhler är ansvarig för rymdskrot på rymdstyrelsen. ”Döda satelliter” är potentiella katastrofer i omloppsbana, men det finns idéer och planer för att trygga framtidens sateliter.

Jenny Jansson har aldrig varit rädd för vare sig att utmana sig själv och sina elever eller att ha roligt på jobbet. Att följa de impulser man får garanterar omväxling i undervisningen.

Jenny01
Jenny Jansson, lärare och rymdambassadör, berättade om konkret rymdrelaterat arbete i klassrummen.

Att ta in världsymden i klassrummet är långt mycket mer än att rada planeterna i vårt solsystem i rätt ordning. Det handlar om den teknik vi använder dagligen. Det handlar om att hålla uppsikt över Jorden, med dess isar havoch skogar, stadda i ständig förändring. Det handlar också givetvis om att se långt ut i rymden och samtidigt långt bakåt i tiden för att bättre förstå vår omvärld.

Jenny02
Jenny framför en av de bilder hon tagit genom att fjärrstyra ett teleskop över nätet.

Redan under pausen försåg sig deltagare med informationsmaterial om kommande kurser. Det finns anledning att tro att inspirationen både sprids och fortplantas.

Jenny04
Det är väl tecken på en bra afton när deltagarna dröjer sig kvar för att ta ut det sista ur evenemanget.

 


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser. 

 

1 kommentar

  1. Hej Jan,
    Jag har nu spridit din fina blogg till alla mina kollegor på Tekniska museet. TACK för en strålande insats under inspirationskvällen och under studiedagarna. Kram/ Mariana

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s