Inspirationskväll för lärare

Den 20:e mars hölls en inspirationskväll på Tekniska Muséet i Stockholm. Drygt 60 lärare mötte upp för att lära sig mer och låta sig inspireras. Det hör till lärarjobbets natur att hela tiden ge ut av sig själv, sina erfarenheter och, givetvis, sina kunskaper. Men allt detta utåtriktade arbete behöver också balanseras av intryck från andra för att lågan ska hållas levande. Då är tillfällen att träffas och få höra om aktuell forskning och teknisk utveckling värdefull. Får man därtill höra en sprudlande kollega dela med sig av idéer och berättelser om mod att ta sig an utmaningar tär det troligt att morgondagen blir aningen bättre än den dag som gick.

Det är ett stort steg att kasta sig in i en kurs där det som behandlas dels innehåller obekanta element och dels utvecklas och förändras så att delar av kunskapen har ett bäst före datum som föga överskrider bäst-före-datumet på kaffe. Då är det gott att genast få en inblick i situationen som den är nu och vilka möjligheter som finns. Det var just ett sådant föredrag Tobias Edman höll.

Men – Inte ens de mest fantastiska satelliter får finnas för alltid. Irreparabla tekniska fel kan uppstå och bränslet tar ohjälpligt slut någon gång. Därför ska det numera för varje satellit som förs ut till sin omloppsbana finnas en handlingsplan för hur man inom 25 år kan garantera att den inte finns kvar i banan och utgör någon risk för andra satelliter. Skrotet ligger inte tätt i rymden, men hastigheterna i synnerhet i Low Earth Orbit gör att en kolission alltid förorsakar bekymmer.

Jenny Jansson har aldrig varit rädd för vare sig att utmana sig själv och sina elever eller att ha roligt på jobbet. Att följa de impulser man får garanterar omväxling i undervisningen.

Att ta in världsymden i klassrummet är långt mycket mer än att rada planeterna i vårt solsystem i rätt ordning. Det handlar om den teknik vi använder dagligen. Det handlar om att hålla uppsikt över Jorden, med dess isar havoch skogar, stadda i ständig förändring. Det handlar också givetvis om att se långt ut i rymden och samtidigt långt bakåt i tiden för att bättre förstå vår omvärld.

Redan under pausen försåg sig deltagare med informationsmaterial om kommande kurser. Det finns anledning att tro att inspirationen både sprids och fortplantas.

Jan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser.
Hej Jan,
Jag har nu spridit din fina blogg till alla mina kollegor på Tekniska museet. TACK för en strålande insats under inspirationskvällen och under studiedagarna. Kram/ Mariana