Månförmörkelsen 21:a januari 2019

Molnen drog bort från dryga 63°38’N och knappa 22°43’E precis lagom tills dess att Månen äntrade Jordens skugga. Det är fascinerande att se – och tänka på hur de som förr inte visste vad det berodde på uppfattade situationen.

prefull
När Månen ännu till största delen ligger i halvskugga och den partiella fasen precis inletts ser Månen ut som om någon ”tagit en tugga” ur den. Skuggan upplevs närmast svart i kontrast mot den ljusare delen av Månen. Närmare den totala fasen minskar ljusmängden som når oss från Månen och våra ögon släpper in allt mer ljus. Det är då vi allt mer noterar den röda färgen.

Jämför man Månens faser med olika tidpunkter unde den partiella fasen av månförmörkelsen noterar man lätt skillnaden. Det är tydligt att det är ett runt föremål som skuggar Månen, och den skuggan bildas av Jorden. Vi kan bara invänta förklaringen från ”The Flat Earth Society”.

dsc_4366
Just innan Månen helt glider in i Jordens kärnskugga syns kontrasten mellan halvskugga och kärnskugga. Kärnskuggans rödaktiga färg beror på att allt solljus som träffar Månen där har passerat genom Jordens atmosfär.

En stund efter att bilden ovan tagits är hela månen blodröd. De observanta iakttagarna noterar att centrum av Jordens skugga rörsig något under Månen sett från våra breddgrader.

dsc_4371
Blodröd måne mellan snötäckta träd. Lika vackert som svårt att förmedla i bild.

Under den totala fasen passade jag på att dricka mitt morgonkaffe vid köksfönstret. Därefter beslöt jag förflytta mig närmare arbetsplatsen inför den avtagande fasen. Termometern signalerade drygt -20°C. Kylan befästes av att klockan på bilens instrumentbräda visade 00:00 efter att motorn startat uppbringandes all tillgänglig ström från batteriet. Men – Vi tar itu med problemen i den ordning de kommer. Nu fanns det potentiellt vackra bilder kvar i korgen.

dsc_4389
Den totala fasen tar slut samtidigt som himlen övergår från svart mot en mer blåaktig ton.

I gryningen är det också slut på den partiella fasen av månförmörkelsen. Månen är tekniskt sett kvar i Jordens halvskugga men den upplevs så pass menlös efter de partiella och den totala fasen att den lämnas odokumenterad. Sen är det förstås dags för undervisning också i samma veva.

postfull
Lätt ”köldsnö” i träden och gryningsblå himmel utgjorde en värdig inramning åt månförmörkelsens sista minuter – bortsett då från den tid Månen befann sig i Jordens halvskugga.

Bilen då? De få suckande varv startmotorn orkade dra hade ingen större effekt. Vackra vinterdagar är kalla och i mogon ersätter jag bilen med ordinarie fordon – cykeln.

 

Hur uppstår en månförmörkelse?


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser. 

 

 

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s