Molnen drog bort från dryga 63°38’N och knappa 22°43’E precis lagom tills dess att Månen äntrade Jordens skugga. Det är fascinerande att se – och tänka på hur de som förr inte visste vad det berodde på uppfattade situationen.

Jämför man Månens faser med olika tidpunkter unde den partiella fasen av månförmörkelsen noterar man lätt skillnaden. Det är tydligt att det är ett runt föremål som skuggar Månen, och den skuggan bildas av Jorden. Vi kan bara invänta förklaringen från ”The Flat Earth Society”.

En stund efter att bilden ovan tagits är hela månen blodröd. De observanta iakttagarna noterar att centrum av Jordens skugga rörsig något under Månen sett från våra breddgrader.

Under den totala fasen passade jag på att dricka mitt morgonkaffe vid köksfönstret. Därefter beslöt jag förflytta mig närmare arbetsplatsen inför den avtagande fasen. Termometern signalerade drygt -20°C. Kylan befästes av att klockan på bilens instrumentbräda visade 00:00 efter att motorn startat uppbringandes all tillgänglig ström från batteriet. Men – Vi tar itu med problemen i den ordning de kommer. Nu fanns det potentiellt vackra bilder kvar i korgen.

I gryningen är det också slut på den partiella fasen av månförmörkelsen. Månen är tekniskt sett kvar i Jordens halvskugga men den upplevs så pass menlös efter de partiella och den totala fasen att den lämnas odokumenterad. Sen är det förstås dags för undervisning också i samma veva.

Bilen då? De få suckande varv startmotorn orkade dra hade ingen större effekt. Vackra vinterdagar är kalla och i mogon ersätter jag bilen med ordinarie fordon – cykeln.
Hur uppstår en månförmörkelse?
Jan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser.
1 kommentar