Gymnasieklasse fra Silkeborg besøgte ASC

Artikeln är skriven av Cecilie Helligsø Andersen og Pernille Sørensen.

Vores besøg på Andøya Space Center tog udgangspunkt i et kursus ved navn ”Fysikken i Fokus”. Dette gav anledning til at arbejde med emner inden for satellitteknik, nordlys og raketter, da det både er væsentligt inden for Space Centeret, men også for vores fysikundervisning. I løbet af de to dage var klassen delt op i to hold som hhv. lavede beregninger med Jordens magnetfelt og var en tur inde i Space Ship Aurora.

Aurora

Space Ship Aurora er en rumskibssimulator, Andøya Space Center har bygget for at give os en chance for at opleve en virtuel rejse ud i rummet. Her fik vi hver især tildelt en rolle som gav os forskellige opgaver at udføre i forbindelse med at skyde rumskibet op i rummet. Det var en stressende, men sjov oplevelse, hvor man fik mulighed for først at være en del af crewet på jorden og dernæst crewet i rumskibet. Den opdigtede grund til rumskibsopsendelsen var at studere nordlyset og hvorfor der på det seneste har været meget stærkt nordlys. På den måde handlede en stor del af kurset om nordlyset.

Torsdag eftermiddag var vi også til et foredrag om nordlyset, bl.a. hvordan det opstår og hvordan det påvirker Jorden. Kurset tog naturligvis afsæt i en del foredrag, men foredragsholderne var rigtig gode til at inddrage publikum. Vi fik lov til at lave beregninger vedrørende ellipsebaner omkring Jorden. Vi deltog også i en aktivitet omhandlende Jordens magnetfelt.

badet

Der var en del fritid som kunne benyttes til en tur i havet. 16 friske kursusdeltagere tog et hurtigt dyk i havet for at opnå den ære at have badet nord for den nordlige polarcirkel og desuden få et diplom i hænderne for deres brave indsats. Senere på torsdagen tog 14 af kursusdeltagere på bjergvandring, hvor de fik mulighed for at se solnedgangen fra toppen af bjerget. Det var en hård og barsk tur med en del bukser, der måtte lade livet på den glatte nedtur, men samtlige 14 kursusdeltagere nåede tilbage i god behold og med et syn for livet printet på nethinden.

nordlys2

hybridmotorEt andet fantastisk syn vi også overværede var det pragtfulde nordlys. Både onsdag og torsdag aften viste nordlyset sig i flere forskellige farver. Det var fedt at kunne se noget af al den teori, vi havde arbejdet med i løbet af kurset.

Fredag morgen var der lige tid til en præmiering for dem, der havde ydet den bedste indsats i Space Ship Aurora og selvfølgelig diplomer til de modige vinterbadere. Vi fik også lov til at se en demonstration af en hybridmotor, som muligvis er fremtiden inden for raketmotorer. Alt i alt et meget lærerigt og sjovt kursus.

Cecilie Helligsø Andersen og Pernille Sørensen, klass 2.y. Silkeborg Gymnasium.

diplom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s