Romforskere

IDL TIFF file
NASA’s Curiosity rover tar bilde av jorda fra Mars. Kilde: NASA Jet Propulsion Laboratory http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA17936

Noe interessant skjedde for en liten stund siden på Google +. Jeg hadde en mening om noe. Nå er dette i seg selv ikke så helt uvanlig siden alle har meninger om ting på sosiale medier. Det som var interessant var at det ikke egentlig var en mening jeg hadde der i det hele tatt: Jorda er del av verdensrommet.

Som man kan se rimelig enkelt når man sjekker profilen min, så er ikke jeg noe gigant på sosiale medier. Tvert imot så overrasket det meg hvor mange det var der ute som likte idéen av å ytre denne tanken høyt.

Se på bildet. Det ble tatt av NASA sin Curiosity rover og viser jorda som stjerne i himmelen til Mars. Hvorfor sier vi, inkludert NASA og ESA, at astronauten er i «verdensrommet»?

For det første er de kommet seg rundt 400 km bort fra overflaten – og det er ikke langt altså – og for det andre kunne de like godt kunne ropt ut:

«Hei! Se på meg! Jeg puster luft!»[1]

Har du noen gang tenkt på at på jorden så kaller vi yrker for geologer, fysikere, biologer, kjemikere og mange andre ting? Når det er snakk om Mars, så blir de til astrogeologer, astrofysikere, astrobiologer or, nåja, jeg har aldri hørt at noen ble kalt for astrokjemiker, men dere skjønner vel hva jeg mener?

Jorda er del av et fantastisk univers. Jorda er del av verdensrommet.

(Takk til Ørjan Hoyd Vøllestad)


[1] Skjønt at vi prater muskelrør her. Et muskelrør som suger inn og pusher ut greier som ble laget under forskjellige supernovaer, fordelt utover universet, bare for å finne sammen til et meget tynt lag rundt en noenlunde fuktig klode midt i det faktiske, store intet. Selvsagt er det slik at muskelrøret består av de samme greiene også. Det er en av naturens mirakler at Greiene (de fortjener stor bokstav, synes jeg) setter seg sammen til å bli oss. Å så har jeg fortsatt ikke skrevet et eneste ord om lungene…


12108755_1507250599599792_3692866167745201820_nAlexander er fysiker, lærer og vitenskapsformidler som for tiden er ansatt ved det Nasjonale senteret for romrelatert opplæring ved Andøya Space Center. Han jobber også i Nordic ESERO. I hans tilfelle overlapper jobb og fritidsinteresser, mildt sagt, en god del, og det er han ganske så glad for. Du kan følge Alexander på Twitter, Facebook og Google +.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s