Verdensrom og klasserom, feltsamling 12.-15 okt. 2015

Texten är skriven av Arvid Bredesen, Lärare vid Strand oppvekstsenter, Hitra

12.-15. oktober var 17 kunnskapstørste lærere samlet i skjønn nordisk forbrødring på Andøya Space Center. Det var duket for feltsamling i studiet «Verdensrom og klasserom», et videreutdanningstilbud for lærere som underviser i naturfag på 5.-10. trinn i grunnskolen.

Bygging av galileoskop på første kursdag.
Bygging av galileoskop på første kursdag.

I år var svenskene i flertall på samlinga, med over halvparten av deltakerne. Det er alltid spennende å få møte lærere på tvers av landegrensene. Vi oppdager at skolesystemene i de nordiske landene har mange fellestrekk, men også klare ulikheter. Gjennom samarbeid og meningsutvekslinger blir vi godt kjent med de ulike arbeidsmetoder og kunnskaps-/ferdighetsmål som er relevante i naturfag for de respektive landene.

Utprøving av Mars-landeren.
Utprøving av Mars-landeren.

På Andøya Space Center finnes noen av de dyktigste fagfolkene innen sitt felt. Alle forelesninger blir derfor interessante og inspirerende. Og stiller du finurlige spørsmål, får du alltid svar! På dette kurset var det en fin fordeling mellom forelesninger, arbeidsoppgaver og praktiske øvelser. Det er alltid gøy å finne fram til barnet i seg selv og kunne leke, bygge og utforske. Det fikk vi rikelig anledning til i ulike praktiske øvelser. At ei lita gruppe av deltakerne vant alle konkurransene, var noe de øvrige deltakerne ble gjort oppmerksomme på støtt og stadig, dog i en humoristisk tone…

Alle de praktiske øvelsene vi gjorde på samlinga er relevante å gjennomføre for elever på 5.-10. trinn. Vi hadde det utrolig moro med de ulike aktivitetene, og alle var skjønt enige om at dette skal prøves ut på egen skole i nær framtid!

Andøya Space Center er omgitt av storslagen natur. Her banker storhavet konstant på døra med bølger som ruller over kritthvite strender. Fjellene i alpeformasjoner er både mektige og flotte. Enkelte kursdeltakere tok et senere fly og fikk en fin naturopplevelse i området. Dessverre var ikke værgudene med oss denne gangen, så det praktfulle nordlyset som preget landsdelen uka før, var ikke å skue på en heller skyfull himmel.

Vi hadde arbeidskrevende ettermiddager og kvelder med gruppearbeid. Likevel ble det tid til sosiale aktiviteter som felles middag på Andenes, «røris» og quiz. På kort tid ble vi ganske godt kjent med hverandre, noe som allerede har ført til at vi har funnet sammen i ei Facebook-gruppe med hvor vi kan dele erfaringer og fagstoff omkring undervisning om emnet verdensrommet.

solsystemet
Skalaer i solsystemet demonstreres utendørs

En stor takk til Jose, Alexander og Christoffer for mange lærerike og spennende undervisningsøktene dere veiledet oss igjennom i løpet av uka. Dere har inspirert og motivert oss til å jobbe videre med verdensrommets mange aspekter i vår lærergjerning. En inspirert lærer er en dyktig lærer, en lærer som kan inspirere elevenes nysgjerrighet og behov for utforskning.

Til slutt vil jeg oppfordre alle kursdeltakerne om å anbefale kursene til Nordic ESERO til lærer-kollegaer og andre lærere. Alle kursene er av høy kvalitet med dyktige forelesere og spennende faginnhold. Å få delta på disse kursene er en minneverdig og utrolig lærerik opplevelse!

Av Arvid Bredesen, Lærer ved Strand oppvekstsenter, Hitra

 

22146539822_dd90a0af99_k

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s