ESA teachers’ conference 2015

Mia Skog, Raseborg, och Maria Sjöblom, Nykarleby, besökte ESA (European Space Agency) teachers’ conference 2015, i Leiden och ESTEC. Detta är deras berättelse!

Chefen och en del av utbildningspersonalen vid ESTEC omringade av lärare från 22 ESA-länder
Chefen och en del av utbildningspersonalen vid ESTEC omringade av lärare från 22 ESA-länder

Visste ni att 1 liter vatten på rymdstationen ISS har kostat 10 000 € att transportera dit?

Den första lärarkonferensen ordnades i Leiden, Nederländerna på ESTEC 3-4.10 2015 för lärare i grundskolans årskurser 1-6. ESTEC är Europas rymdorganisations (ESA) huvudsäte för teknisk utveckling och testning av rymdteknologi. I år firar man 50 år av samarbete i rymden mellan 22 europeiska stater.

Ett spektroskop du enkelt kan tillverka av pappersask och CD-skiva
Ett spektroskop du enkelt kan tillverka av pappersask och CD-skiva

 

Första dagen under konferensen fick vi ta del av undervisningshelheter som kan användas inom ämnet omgivningslära, teman som behandlades var bl a ISS, Rosetta och ljus. Ett av de mest intressanta åskådningsmaterialen var det hemgjorda spektroskop, som tillverkats av en använd DVD eller CD skiva i en vikt låda. Spektroskopet var mycket finurligt och hade en låg tröskel för användning.

 

EDRS nya undervisningsmaterial
”Satellitnavigering” via 3D-kamera och karta. Snart har vi också tillgång till materialet i Finland tack vare finsk programutveckling.

 

 

ESTEC hade öppna dörrarnas dag på den 4.10 och som tur hade vi som lärargrupp möjlighet att komma in redan vid halv tio, för det visade sig finnas tusentals intresserade. Stämningen var hög när vi fick komma in i testlaboratoriet och på avstånd beundrar de tre moduler som skall bli Bepicolombo och skall skjutas upp mot Merkurius om några år. Med på rymdfärjan finns en del av finsk teknologi, instrumentet SIXS som utvecklats vid Helsingfors Universitet.

Bepicolombo
På väg till Merkurius 2017. BepiColombo utrustas vid ESA 

Konferensmaterialet kan man finna från denna länk!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s