Geologi i skolen, september 2015

Artikeln är skriven av Sofie och Per från Usserød Skole i Danmark

01
Andøya Space Center

Launch paused at T-minus 30 minutes” er det første vi hører, da vi stiger ud af bussen på Andøya Space Center. Centeret ligger utroligt smukt lige op af fjeldet og for at fuldende førstehåndsindtrykket har himlen besluttet sig for at være ekstra blå og solen stærk og varm. Det er her vi i de næste 6 dage er på kursus i geologi. Vi får hurtigt informationer om at NASA forsøger at sende en 18 meter høj Black Brant raket afsted fra centeret og, at vi derfor skal være parate til at blive evakueret, hvis de rette forhold til opskydning af raketten indtræffer. Indtil videre har de måtte afbryde opsendelsen i 4 dage, da der har været for meget solaktivitet, hvilket blandt andet medfører for meget nordlys og uro i ionosfæren. Det var en af vores helt store udfordringer på turen, skulle vi håbe på Nordlys eller afskydning af raketten? Som man sikkert forstår, var det rigtigt svært ikke at se frem til 6 “fantastiske” dage på Andøya Space Center.

Og det var lige hvad det blev! 6 rigtige gode og lærerige dage med søde mennesker, dygtige lærere og meget fine faciliteter. Det er virkelig underligt, at vi kun var 12 studerende på kurset, især taget i betragtning af 50% finansieres af ESA. Vi er selv stødt på kurset i forbindelse med “Big Bang” i Roskilde under et foredrag om raketter af Jøran Grande fra Nordic ESERO.

02
José er i gang med at undervise os på Andøya Space Center.

 

03
På Bleik Strand, hvor der graves snit og der undersøges lagdeling.

Selve kurset var meget effektivt med lige dele praktik og teori. De første 2 dage arbejdede vi fortrinsvis med Arne Fjalstad fra Nordlands universitet, som har en doktorgrad i kvartærgeologi. Anden del omhandlede geologi fra rummet og var med Astrofysiker Jose Miguel Gonzalez Perez fra Gran Canaria. Vi arbejdede fra 8 morgen til 20 aften og selvom det var hårdt, var der stadig plads til hygge i fællesrummet om aftenen og nordlys om natten.

Vi kan næsten ikke rose og anbefale kurset nok, det var simpelthen en oplevelse udover det sædvanlige! Og det bedste er næsten, at meget af det vi lærte, er lige til at flytte over i klasserummet og arbejde med der. Nu bliver vi selv altid lidt mistænkelige, hvis tingene er for rosenrøde, men vi lover, at vi hverken er bestilt eller betalt for at skrive dette 🙂 Vi ønsker bare at alle lærere får samme gode oplevelse. Se at få jer tilmeldt!

04

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s