CanSat-kurs for nordiske lærere Andøya 2015

 

Texten är skriven av Laila Dragvik, lärare på Tonstad skole

CanSatLaer01Søndag 30.august 2015 ankommer flere danske og norske lærere Andøya for å delta på CanSat-kurs. Lærerne kommer fra ungdomsskoler, videregående skoler, voksenopplæring og fra vitensenter. Det er en fin blanding folk, og alle er like spente på hva den neste uka vil bringe.

Mandag morgen er det oppstart med en presentasjon av Andøya Space Center og en gjennomgang av det de driver med der. Deretter begynner introduksjonen av CanSat. Det blir en spennende forelesning om hva en CanSat er og hvordan den blir og har blitt brukt. Mange av lærerne tenker nok det samme som undertegnede, at drømmen er å ha med egen klasse i en CanSat-konkurranse.

Etterpå er det gjennomgang av Arduino programvare og testing av Arduino Uno. Vi jobber i par eller små grupper. Det er absolutt en fordel å ha prøvd seg på programmering tidligere, men med så mange dyktige lærere i et rom, går det greit for en som ikke er like dreven i programmeringens verden også.

Så kommer det som er mest spennende og mange har gleda seg til. Alle sammen stormer inn på laben og gruppene får begynne å klargjøre sin egen CanSat. Intens jobbing og konsentrasjon må til for at alt skal komme på rett plass. Her må man være stø på hånda.

CansatLaer0203

CanSatLaer04CanSatLaer05Sakte men sikkert kommer alle delene sammen til en fungerende enhet.

 

 

 

 

 

Mandag kveld er det lagt opp til litt fritid, og en del av kursdeltakerne benytter tida til å bli bedre kjent og samtidig oppleve den ville og vakre naturen i området rundt Andøya Space Center. Været er vått og det blåser friskt i alle retninger, men humøret er på topp og det blir en flott tur, samtidig som vennskap og kontakter knyttes på tvers av landegrenser.

CanSatLaer060708

CanSatLaer10 Tirsdag morgen er alle ferdig med montering og lodding så det er klart for programmering og klargjøring. Nå er det opp til hver gruppe å få ting, bokstavelig talt, i boks.

Arduinoen er montert inne i boksen, og det er klart for kontroll av fallskjerm. Det blir noen kraftige smell i bakken før alt er helt som vi vil ha det. Denne dagen jobbes det intenst til langt på kveld. Det lages flere videoanalyser og diagrammer før vi kan si oss helt fornøyd.

CanSatLaer11121315

CanSatLaer14

Ballongen fylles og gjøres klar mens alle sjekker sin CanSat, at de fortsatt mottar data fra sine sendere, og alt virker som det skal. Alle er like spente på hvordan CanSat-droppene vil gå. Ballongen stiger og tar den første boksen til værs. En stund blir det helt stille, og team 1 holder nok pusten mens deres CanSat forsvinner inn i skyene. Når ballongen har kommet til riktig høyde, telles det ned før CanSat nr 1 slippes. Jubelen stiger idet den kommer til syne langt der oppe og fallskjermen utløses.

Alle CanSater fungerer som de skal. Gruppene har gjort en strålende jobb. De mottar sine data uten særlige problemer, og alle klarer å finne sin CanSat etterpå.

Formiddagen er en stor suksess!

CanSatLaer1617

Selvfølgelig er det tid til litt lek og moro. En spesielt oppfinnsom mann fra Bergen har laget sin egen vannrakett av ting han har funnet på kjøkkenet. Den oppskytningen er selvfølgelig et høydepunkt og oppnår stor applaus idet raketten farer til værs.

CansatLaer1819

Vel tilbake på Andøya Space Center skal alle dataene studeres og analyseres. Hver gruppe presenterer sine data og analyser for resten av gruppa.

CanSatLaer2021

CanSatLaer09Og plutselig er det hele over. Hvor ble det av dagene? Kvelden avsluttes med felles middag og sosialt samvær for å feire suksessen.

Torsdag er siste dag alle er samlet og det klart for en ordentlig mission i Romskip Aurora. Det er en strabasiøs og farlig ferd for Aurora sitt modige mannskap. Bakkemannskapet tørker nok svettedråper av panna flere ganger den halvannen timen ferden varer, men med så dyktige folk ved alle stasjoner er det jo en selvfølge at alle overlever.

CanSatLaer22
Laila & c:o på CanSat for nordiske lærere

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s