Spår på marken och fenomen på himlen

Första kursdagen startade på allvar vid utsiktstornet Saltkaret
Utsiktstornet ”Saltkaret”

Den första ESERO-kursen i Vasa förankrade sina teman i planeten jorden. Vasa ligger vid kvarkens kust där Botniska viken är som smalast. Landskapet är slätt och havet grunnt vilket har gjort att man mycket tydligt ser spår av den inlandsis som i tiden formade landskapet.

I denna kurs deltog knappt 20 klasslärare från Sverige och Finland. Kursens målsättning var att deltagaren skullell få konkreta tips och undervisningsidéer som kan användas i den egna undervisningen. Helt säkert uppfylldes de målen. Därtill har ny kunskap förvärvats och nya kontakter knutits.

Anita Storm, ansvarig guide den första kursdagen, visade, förklarade och berättade om den speciella skärgård som tagits upp på UNESCO’s världsarvslista. Utsiktstornet Saltkaret utgjorde en sgs självskriven utgångspunkt. Därifrån syns tydligt de De-Geer-moräner som ger landskapet sin prägel.

Efter stunden i tornet blev det en kort båttur ut till dagens huvudsakliga kursplats bland De-Geer-moränerna. Där byggde deltagarna, indelade i grupper, modeller för att förklara de fenomen som syns i landskapet.

Tidslinjer var också ett återkommande tema för kursen – inte bara i skärgården. Bland annat gjordes en tidslinje för att illustrera det som hänt på jorden sedan den bildades för c:a 4600 miljoner år sedan. En annan tidslinje som gjordes visade den senaste istidens olika skeden. Dess tidslinjer ger onekligen perspektiv på tillvaron.

Aktiviteter ute vid Meteorian i Söderfjärden
Aktiviteter ute vid Meteorian i Söderfjärden

Förmiddagen under den andra kursdagen spenderades ute vid Söderfjärden. Egentligen kunde man gott skriva i Söderfjärden. Det är nämligen mitt i en 520 miljoner år gammal krater man står när man besöker Meteorian. Här förenas rent fysiskt geologi, astronomi och fysik.

Meteorian, Söderfjärden, Vasa
Meteoria Söderfjärden

Kratern bildades när en asteroid med en diameter kring 300m kolliderade med jorden. När man idag står ute vid Meteorian kan man se den gamla kraterns rand i stort sett hela varvet runt. När man begrundar det som utställningen förmedlar är det lätt att inse vår planets våldsamma historia. Osökt börjar man också tänka på ESA’s projekt AIM

Vid meteorian finns också en skalenlig modell av vårt solsystem och – en tidslinje; Tellus Timeline. Därtill är Meteorian hemvist för astronomiföreningen Andromeda. Kursdeltagarna fick sig en en presentation till livs vilken dels beskrev föreningens verksamhet och dels utgjorde en astronomisk översikt. På utsidan kunde man se på solen både genom ett teleskop med solfilter och genom ett solteleskop.

Eftermiddagen inleddes av Arne Hjalmar Hansen som informerade om Narom och Nordic ESERO. Det finns utrymme för flere deltagare från både Finland och Sverige på ESERO’s kurser. Därefter presenterades EduGalaxen och den Rymdkoffert som kan ge lärare runtom i svenskfinland möjligheter att undersöka vårt solsystem och de processer som syns i vårt nordlys/norrsken.

Tecken på stjärnhimlen
Tecken på stjärnhimlen

Den tredje och sista kursldagen ägnades – helt i kursens anda – konkreta övningar med såväl rymden som geologin som teman. Alldagliga begrepp som ”dygn”, ”månad” och ”år” förklarades och laborerades kring.

Anna-Karin Jern hade hyrt in URSA‘s mobila planetarium i vilket deltagarna kunde krypa in i och uppleva stjärnhimlen mitt på sommarförmiddagen. Stjärnbilder utgör naturliga orienteringspunkter på himlen. Historier om dessa stjärbilder kan vara till stor hjälp när det gäller att hjälpa minnet behålla informationen ovan ytan.

Efter planetariebesöket flyttades undervisningen ner till stranden för ett avslutande geologipass. Kursens huvudperson Ann-Catherine Henriksson hade byggt upp passet utgående från klassificering och sortering. Hon gick också igenom kännetecken vilka kan hjälpa betraktaren komma fram till hur bergarter bildats och varifrån de härstammar.

Det är lätt att imponeras av de lärare som deltar i dylika kurser. De lärare som deltog i denna kurs har än en gång vidgat sitt kunnande för att föra det vidare till framtidens beslutsfattare och innovatörer.

Geologisk workshop nedanför Pedagogiska Fakulteten i Vasa
Geologisk workshop nedanför Pedagogiska Fakulteten i Vasa

Ett stort TACK till alla som bidragit till att denna kurs kunde genomföras. Bakom kursen står Nordic ESERO och Resurscenter för matematik, naturvetenskaper och teknik i skolan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s