ESA Summer Teachers Workshop 2015

Texten är skriven av Ylva Skilberg på Tom Tits Experiment, ett Science Center i Södertälje, Sverige.

Ariane-V, Vega (Arianespace) och Soyuz (Roscosmos)
Modeller av  Ariane-5, Vega och Soyuz bild: Alexander Biebricher

Så ska man försöka summera tre intensiva dagar och jag tror att jag ska börja med slutet. Utvärderingsfrågan ”Skulle du rekommendera en kollega att närvara på ESA Summer Teachers Workshop?” och svaret på frågar är JA!

Vad är det då jag rekommenderar? Kanske det ändå är bäst att börja från början. Bussresa från Noordwijk till ESA´s Space Research and Technology Centre (ESTEC), lätt hjärtklappning, är det verkligen sant? Är jag, på väg in till Europas högteknologiska centrum? Jag kanske borde presentera mig också. Jag heter Ylva Skilberg och är leg. lärare 3-9 Ma/NO. Jag jobbar på Tom Tits Experiment, ett Science Center i Södertälje, Sverige. Innan jag började här för cirka 1 år sedan jobbade jag i kommunala skolor och har undervisat barn/ungdomar i åldern 12-16. Nog om detta tillbaka till Noordwijk.

Vi går av vid receptionen, kommer igenom säkerhetskontrollen och går in i salen där så mycket spännande och intressant ska ske. Jag följde Primary School programme, som var en nyhet för årets Workshop. Hälsar på de andra deltagarna runt bordet, lärare från Irland, Belgien, Holland, Grekland och jag från Sverige. Så äntligen börjar det. Först välkomsttal och sedan en djupdykning ner i undervisningsmaterial från ESA. (www.esa.int) Så många sätt man kan kombinera andra ämnen med rymden.

Pixel
Pixel your Space! bild: Alexander Biebricher

 

Dags för en praktisk uppgift, Pixel your space, förklarar bland annat hur en digital bild är uppbyggd. Eftermiddagen ägnades åt praktiska övningar med tema: Gravitation. Nu delades deltagarna upp i primary- och secondary school med olika programpunkter. Vi i primary skulle bland annat bygga en landare åt ett ägg som skulle släppas från balkongen, ett fall på 4 m, och ägget skulle vara helt efter landning. Många fantasifulla landare byggdes av ballonger, sopsäckar, sugrör, nylonstrumpo med mera. Efter de praktiska övningarna diskuterades hur uppgiften kan utökas, som exempel gavs att sätta en prislapp på materialet som man bygger landaren av. Vem bygger bäst och billigast? Man kan räkna ut medelhastigheten som ägget har under landningen och jämföra resultaten. Efter denna innehållsrika dag var det dags att åka till Social Dinner. God middag, trevligt sällskap och magisk underhållning är ord som beskriver kvällen bäst.
Dag två rivstartades med Matt Taylors, Esa Rosetta Project Scientist, föreläsning om Rosetta. Mycket lärorikt och underhållande. Sedan följde fördjupning kring solsystemet och hur kratrar formas. Teori blandades med praktiska övningar. Eftermiddagen inleddes med en föreläsning om hur jorden observeras från rymden, talare var Guido Levrinin, ESA Copernicus Space Segment Programme Manager. I dagens samhälle är satelliter en självklarhet för till exempel kommunikation och meterologi. Vulkanutbrott på jorden, hur ser det ut från rymden? Det finns mycket bilder att hämta på ESAs hemsida. Praktiska övningar med bland annat Google maps avslutade dagen.

bild: Alexander Biebricher
bild: Alexander Biebricher

Dag tre, va redan!?! Lite sorgligt att det var sista dagen, men vilken dag! Började med Pål Brekkes, Norwegian Space Center, föreläsning om Norrsken. Är lite av en nörd när det gäller Norrsken, man blir lätt det efter att ha gått kursen: Under Polarhimmeln (www.esero.no) Nog om detta.

Praktiska övningar blandat med teori kring temat ljus följde. Bland annat undersöktes rött, blått och grönt ljus och dessa kan kombineras. Vi byggde ett spektroskop och tittade på olika slags ljus.

Sedan går det ett sus genom salen, han är här nu; André Kuipers, ESA astronaut. Leva och bo i rymden, var temat på en mycket uppskattad föreläsning. André berättade bland annat om den långa träningen inför tiden på ISS, hur man förbereder sig inför uppskjutningen, både med träning och vissa ”traditioner”, som plantera ett träd och klippa håret. Han berättade även om livet på rymdstationen, att leva utan upp eller ner, inte alltid lätt att hitta en kollega när man kommer in i ett rum, de kan vara i ”taket”. På Youtube finns mängder av filmer från ISS.

Ylva in Space
Ylva in Space

Eftermiddagen ägnades åt mat i rymden, vad skickar man med astronauterna och varför? Hur paketeras maten och vilken konsistens har den? Hur upplever man smaker i tyngdlöst tillstånd och hur gör man så att maten inte åker iväg? Gemensam avslutning och sedan var det dags att åka. Jag lämnade området fort, för jag ville så gärna hinna med Space Expo, en utställning om rymden och rymdforskning.

Efter en workshop som denna är huvud fullt av inspiration och tankar på hur man ska kunna omsätta allt detta till vardagen. Jag rekommenderar verkligen er alla att söka till ESA Summer Teacher Workshop 2016.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s