SG Can Science 2015 til den nordiske CanSat konkurrence, Andøya

Artikeln är skriven av Bente Jensen, lärare på Silkeborg Gymnasium.

Vores CanSat klar til Norges-turen
Vores CanSat klar til Norges-turen

Det var en tidlig søndag morgen i sidste halvdel af april. Vejrudsigten forudsagde op til 20°C og sol de kommende dage, men alligevel var det vinterjakken, der var slængt over armen. I kufferterne lå der vinterstøvler, skiundertøj, uldne vanter og huer, da vi tjekkede ind i Karup Lufthavn, for på vores destination blev der meldt om sne, slud og blæst og temperaturer på højst 5 grader.

Nåh ja, i bagagen var der også noget forskelligt værktøj, en loddekolbe, batterier, et ”bombe-kit” (som eleverne kaldte nogle medbragte elektronik-reservedele) og så selvfølgelig vores dåsesatellit: en 3D-printet ”sodavandsdåse” fyldt med elektronik.

Vi var 5 elever og en lærer på vej til årets nordiske CanSat konkurrence på Andøya, Vesterålen i Norge.

Jeppe og Malthe laver præsentation i Kastrup
Jeppe og Malthe laver præsentation i Kastrup
Nanna, Mads og Abdu forbereder præsentation i Kastrup Lufthavn
Nanna, Mads og Abdu forbereder præsentation i Kastrup Lufthavn
Nydelig udsigt fra flyet tæt på Andøya og Andenes
Nydelig udsigt fra flyet tæt på Andøya og Andenes

Den nordiske CanSat-konkurrence er arrangeret af Nordic ESERO (et ESA program) og NAROM og er en fælles nordisk konkurrence, men samtidig også den nationale konkurrence for de deltagende holds lande.

Efter ca. 16 timer og 4 flyvninger ankom vi trætte men i godt humør til Andøya Space Center, hvor konkurrencen skulle foregå. Undervej havde vi haft en mellemlanding på et par timer i København og 6 timer i Bodø, hvor elevene arbejdede på højtryk for at få lavet en fin præsentation af deres projekt.

I Oslo havde vi kun en times tid mellem ankomst og afgang, og da man i Oslo skal have fat i sin bagage for at gå gennem tolden med den, er dette ikke ret lang tid. Faktisk var det lige før, vi ikke nåede flyet videre til Bodø. Vi skulle helt ud i forhallen og tjekke vores kufferter ind igen, og så igennem sikkerhedskontrollen endnu engang. Alle, der har været ude at flyve ved, hvor lang tid, det kan tage, når man har ”mistænkelig” elektronik i håndbagagen. Der måtte løbes ud til gaten! Og heldigvis ventede flyet på os. Pyh! Vi var de sidste, der kom ombord. Der var andre, der ikke nåede med!

Præsentation af CanSat projektet
Præsentation af CanSat projektet
Så er det tid til dommernes inspektion og kontrol (godkendelse) af CanSat'en
Så er det tid til dommernes inspektion og kontrol (godkendelse) af CanSat’en
Er der nogle gps satellitter?
Er der nogle gps satellitter?
Vejer vores CanSat det, den skal? Ja!
Vejer vores CanSat det, den skal? Ja!

Mandag var konkurrencens første dag, og her skulle alle eleverne præsentere deres CanSat-projekter. 2 hold fra Danmark og 5 hold fra Norge. Der var rigtig mange spændende projekter, og alle deltagere virkede til at være godt forberedte. Det ville blive en spændende konkurrence! Mandag eftermiddag skulle CanSat’en klargøres og kontrolleres og godkendes af dommerne, så den tirsdag kunne skydes op med en raket. I 1000 meters højde skulle CanSat’en så skydes ud fra raketten og falde i faldskærm ned igen, mens vi via en radioforbindelse håbede at få måledata fra den.

Alle CanSat’er skal i konkurrencen måle luftens tryk og temperatur, men ud over dette, skal hvert hold designe og gennemføre deres egen ”secondary mission”. Målet med vores ”secondary mission” er at kunne tage et foto ”on demand”, mens CanSat’en er i luften, samtidig med at vi ved hjælp at diverse sensorer præcis kan bestemme, hvor dåsen befinder sig, og i hvilken retning kameraet tager fotoet. Ideen til denne mission kommer fra de rigtige satellitter, der skal anvendes til at overvåge dyr og plantevækst, så man ved hjælp af satellitbillederne kan få et overblik over spredningsveje for insekter og sygdomme. Ud over dette, er det vores mål, at der skal transmitteres live-data fra satellitten til en interaktiv web-hjemmeside, som med tiden også skal indeholde tidligere affyringer. Dette er et meget ambitiøst projekt for en flok elever, der for de flestes vedkommende kun går i 1.g, så derfor var den medbragte CanSat endnu ikke installeret med gps eller kamera. De var på dette tidspunkt i stand til at bestemme, hvordan dåsen var orienteret i luften, og de havde lavet

Vores CanSat skal lige justeres lidt inden den skal op med en raket i morgen onsdag. Vi kan da godt nå lige at få et gps-modul sat i og få det til at fungere…
Vores CanSat skal lige justeres lidt inden den skal op med en raket i morgen onsdag. Vi kan da godt nå lige at få et gps-modul sat i og få det til at fungere…
Spaceship-astronauterne fra Silkeborg 2015 efter en tur op i rummet til nordlyset.
Spaceship-astronauterne fra Silkeborg 2015 efter en tur op i rummet til nordlyset.

 

Da vi havde fået vores CanSat kontrolleret og godkendt, blev eleverne enige om, at de da lige ville prøve at installere en gps i CanSat’en. Det kunne da ikke tage så lang tid… Så de gik i gang med dette sidst på eftermiddagen. En del timer senere, da den lyse nat sænkede sig over Andøya Spacecenter, var det en flok glade og veltilfredse elever, der kunne konstatere, at gps og alt andet på deres CanSat fungerede perfekt, i hvert tilfælde så lang tid, der var nok ”strøm” på batteriet… Super godt gået, elever!

Næste dag, tirsdag, var launch-dag. Men desværre var vejret ikke det bedste til den slags, så raketaffyringen blev udsat. I stedet fik alle eleverne og deres lærere mulighed for at lære mere om nordlys og at opleve ”Aurora Spaceship”, der er et nordlys-oplevelsescenter på Andøya Space Center. I Aurora Spaceship blev elever og lærere opdelt i 2 hold, der på skift skulle opsende en nordlys-forskningsraket og flyve et rumskib op gennem nordlyset. Vi fik klargjort og opsendt en forskningsraket på et godt tidspunkt til målinger, og på trods af pludseligt opståede fejl på ilt-forsyningen og brændstoftankene i rumskibet, samt forhøjede strålings- og CO2-niveauer, kom vi heldigvis ned igen i god behold.

Vores CanSat bliver kastet ud fra masten i 50 m's højde
Vores CanSat bliver kastet ud fra masten i 50 m’s højde

Da nu CanSat-raketaffyringen var blevet udsat, fik holdene mulighed for at lade deres CanSat blive kastet ud fra 50m’s højde. En modig mand kravlede i blæsevejret 50 meter op i en vindmåler-mast med alle CanSat-dåserne og smed dem ud en efter en. Vores CanSat fungerede som forventet, så vi fik en masse måledata, der så skulle analyseres. Tirsdag aften gik derfor med analyser af data og forberedelse af endnu en præsentation, som denne gang skulle indeholde de resultater, vi havde fået fra maste-kastet. Det blev sent! Meget sent! Men heldigvis nåede vi også en tur til slik-købmanden og lidt kravlen op i fjeldet.

Så blev det onsdag. Og man besluttede på trods af, at vejrudsigten lovede blæst og sne-/sludbyger, at man ville forsøge at opsende CanSat’erne med raket. Vi blev kørt i bus nogle få km til et nedlagt militær-område, hvor affyringen skulle finde sted. SG’s hold var hurtige til at få klargjort deres CanSat, så de fik lov til at ”komme med” i den første raket sammen med et af de norske hold. Vi havde besluttet ikke at sætte gps’en til, fordi vi var usikre på, om batteriet så kunne holde i lang nok tid. Alt gik som planlagt, og raketten kom afsted, men netop da der blev talt 3 -2- 1… kom der en sne-/haglbyge ind over området, så ingen kunne se, hvor hverken raketten eller de to CanSat’er, der var med, landede igen. Selv om vi ikke kunne se vores CanSat, kunne vi følge den via de målinger, vi fik gennem radioforbindelsen fra den, så den del af opsendelsen gik rigtig godt. Vi ved, at den ér landet . Der blev med kort mellemrum opsendt endnu to raketter med to CanSat’er i hver, så nu manglede der bare et enkelt holds CanSat. Planen var at opsende alle raketter hurtigt efter hinanden og så lede efter CanSat’erne og raketterne efterfølgende. Desværre havde det sidste hold lidt problemer med at få deres CanSat gjort helt klar. Vejret blev værre, og det sneede, regnede og blæste en del ind i mellem. Til slut måtte man aflyse den sidste raket, da vejret ikke så ud til at blive bedre. Tværtimod, så var sigtbarheden efterhånden nede på ganske få meter på grund at snevejr. Det sidste hold fik derfor aldrig deres CanSat sendt op med raket. På grund af den lave sigtbarhed og sneen, så lykkedes det ikke at finde nogen af CanSat’erne eller raketterne igen selv om enkelte CanSat’s havde gps installeret. Der blev dog ledt igen dagen efter, og da fandt man to CanSat’er, der lå tæt på en vej, og hvor den ene havde installeret gps, så man vidste, hvor der skulle ledes. Vi blev dog forsikret om, at selv om der var installeret gps, ville det ikke være ret sandsynligt at finde de resterende cansat’er igen.

SG Can Science 2015 med vores CanSat og en raket.
SG Can Science 2015 med vores CanSat og en raket.
Så er CanSat'en i raketten, og nu skal spidsen bare på, så er raketten klar til opsendelse.
Så er CanSat’en i raketten, og nu skal spidsen bare på, så er raketten klar til opsendelse.

Tilbage på Andøya Space Center blev der arbejdet på en ny præsentation, og kun to timer senere stod eleverne igen foran dommerne og de andre hold for at fortælle om de opnåede resultater.

Onsdag eftermiddag og aften, efter de afsluttende præsentationer, blev der hygget, spist vafler, spist pizza og badet i havet. Nu var det nemlig dommernes tur til at arbejde og tænke og finde vinderne af den norske, den danske og den samlede nordiske konkurrence. Efter en lang dag, var der ovenikøbet enkelte af os, der var heldige at gå så sent i seng, at vi oplevede at se lidt nordlys på himlen over Spacecenteret. Vejret var nemlig klaret lidt op, så der mellem skyerne kunne skimtes noget grønt på himmelen.

I det rigtige ”kontroltårn".
I det rigtige ”kontroltårn”.

Torsdag formiddag i flot solskinsvejr fik vi en spændende rundvisning på Andøya Space Center. Vi fik set både forskningslaboratorier, kontrolrum og de forskellige affyringsramper, der bruges til store eller små raketter, så vi kunne se, at der også foregår en del nordlysforskning og ”rigtige” raketaffyringer her.

Efter rundvisningen skulle vinderne så offentliggøres, så det var med en vis spænding, de trætte elever indtog deres pladser i auditoriet for at vente på dommerne. Endelig kom dommerne, og efter en uddeling af badediplomer til de friske hav-badere (hvor de 4 ud af 6 elever var fra Silkeborg  ) blev det afsløret, at der havde været tæt løb mellem Rønde Gymnasium og Silkeborg Gymnasium. Desværre for os, så løb Rønde Gymnasium denne gang med sejren. Det bedste norske hold blev Heimdal Videregående Skole, der også tidligere år har vundet den norske konkurrence. Tillykke til jer vindere!

Så blev det tid til at sige farvel til nogle, på gensyn til andre og tak for et rigtig godt arrangement til NAROM-folkene. Efter 4 flyvninger hjem igen og heldigvis ikke så meget ventetid, stod vi så igen i Karup ved midnatstid torsdag aften.

Alle deltagere i den nordiske CanSat konkurrence 2015
Alle deltagere i den nordiske CanSat konkurrence 2015

Vinderne af både den danske og den norske konkurrence er automatisk inviteret til at deltage i den europæiske konkurrence, der i år afholdes i Portugal i slutningen af juni. Fordi vi fra Silkeborg Gymnasium vandt den danske (og den nordiske) konkurrence sidste år, er vi så heldige også at være blevet inviteret til at deltage i år i Portugal sammen med årets vindere og bl.a. det finske hold fra Pedersöre, der vandt deres nationale konkurrence sidste år. Derfor bliver der så i år 2 danske hold, et norsk og et finsk hold som deltagere i den europæiske konkurrence i juni. Det bliver en rigtig spændende konkurrence, hvor der deltager 18 hold fra hele Europa. Og selv om vores CanSat blev i Norge og vi derfor ”er startet forfra igen”, så har eleverne fra Silkeborg Gymnasium ikke tænkt sig kun at blive det næstbedste danske hold i Portugal!

The 2015 European CanSat Competition is organised by the European Space Agency (ESA) in collaboration with AeroEspaço– Air and Space Science Center. The finished CanSats will be launched on a rocket to an altitude of 1 km from the Santa Cruz Air Field, 60 km north of Lisbon, Portugal, on 24-28 June 2015.

The European CanSat competition is part of ESA’s initiative to inspire young people to follow a career in science or engineering, with a view to ensuring the availability of a highly qualified work force in the space industry of the future.

SG can Science 2015 is one of the 18 secondary school teams that will participate in the 2015 European CanSat Competition

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s