Astronomikurs på Andøya

Ylva Skilberg och Mia Skog berättar i ord och bild om en ny kurs i Nordic ESERO’s regi.Nordlys

Helt osannolikt så kan faktiskt norrsken vara störande, som astronom vill  man helst slippa alla sorter av störande ljus, även norrsken. Polarhimlen ovanför Nordnorge bjöd denna gång igen på sprakande norrsken men även på möjlighet att med lokala teleskop ta bild av t ex de Sju jungfruna eller Plejaderna  M45 och andra Messier objekt.

media-20170330 (1)
Plejaderna, bild tagen med systemkamera med tracker. Om man inte har ett teleskop att detta ett bra och billigare alternativ för en skola.

Astronomens arbetstider stämmer inte överens med skolans schema, därför kan man använda fjärrteleskop  eller Stellarium/ WWT som är gratis planetarier för datorer/Chromebooks och Ipads. Absolut bäst är det ju om man kan ordna en nattlig exkursion med eleverna, med sig behöver man varma kläder en grön laserpenna för att peka ut stjärnorna.

Doppler1
Bild på försökskaninerna som undersöker Doppler-effekt med appen Signal generator och Spectrum Lab

Klassrumsresurser

Fjärrteleskop som kan användas i klassrummet är kanske främst via hemsidan ”Observing with NASA. Dessa bilder tas genom att man beställer bilderna och de skickas sedan 24-48h senare till eposten. Man ställer in exponeringstid och filter. Om man väljer ta bilder av planeterna tas det bara med ett filter, medan om man väljer att ta bilder av olika stjärnor och  galaxer används tre olika filter. De tre olika filterbilderna skall sedan editeras i t ex dS9-programmet, vilket kändes lite knepigt och knåpigt första gången. Bilderna från dessa fjärrteleskop är gratis att ta, och visst är det häftigt att kunna ta en egna bilder av månen under en månad.

CometSoup
Kometsoppa på gång. Kocken heter Fredrik Bjarte Pettersen

Andra pysande och spännande experiment som vi fick ta del av var ”kometsoppan”. ESA har sammanställt ett undervisningspaket kring kometerOm man har tillgång till torris ger detta experiment rena rama Hogwarts känslan vilket gör att det kan anpassas för hela grundskolan och gymnasiet.

OrionNebula
Bild av Orionnebulan via ”observing with Nasa”, den består av tre olika filter som fogats samman i d9S-programmet

Stellarium som är ett digitalt  och gratis planetarium är ett fascinerande program, det är så exakt att vi använde det för att ställa in fjärrteleskopet IAC-80 på Teneriffa med hjälp av koordinaterna  Stellarium.  Vi kunde med en otrolig precision ställa in teleskopet för att kunna fotografera Orionnebulosan som är ca 1400 ljusår från jorden.

Gruppbild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s