Ylva Skilberg och Mia Skog berättar i ord och bild om en ny kurs i Nordic ESERO’s regi.
Helt osannolikt så kan faktiskt norrsken vara störande, som astronom vill man helst slippa alla sorter av störande ljus, även norrsken. Polarhimlen ovanför Nordnorge bjöd denna gång igen på sprakande norrsken men även på möjlighet att med lokala teleskop ta bild av t ex de Sju jungfruna eller Plejaderna M45 och andra Messier objekt.

Astronomens arbetstider stämmer inte överens med skolans schema, därför kan man använda fjärrteleskop eller Stellarium/ WWT som är gratis planetarier för datorer/Chromebooks och Ipads. Absolut bäst är det ju om man kan ordna en nattlig exkursion med eleverna, med sig behöver man varma kläder en grön laserpenna för att peka ut stjärnorna.

Klassrumsresurser
Fjärrteleskop som kan användas i klassrummet är kanske främst via hemsidan ”Observing with NASA” . Dessa bilder tas genom att man beställer bilderna och de skickas sedan 24-48h senare till eposten. Man ställer in exponeringstid och filter. Om man väljer ta bilder av planeterna tas det bara med ett filter, medan om man väljer att ta bilder av olika stjärnor och galaxer används tre olika filter. De tre olika filterbilderna skall sedan editeras i t ex dS9-programmet, vilket kändes lite knepigt och knåpigt första gången. Bilderna från dessa fjärrteleskop är gratis att ta, och visst är det häftigt att kunna ta en egna bilder av månen under en månad.

Andra pysande och spännande experiment som vi fick ta del av var ”kometsoppan”. ESA har sammanställt ett undervisningspaket kring kometer. Om man har tillgång till torris ger detta experiment rena rama Hogwarts känslan vilket gör att det kan anpassas för hela grundskolan och gymnasiet.

Stellarium som är ett digitalt och gratis planetarium är ett fascinerande program, det är så exakt att vi använde det för att ställa in fjärrteleskopet IAC-80 på Teneriffa med hjälp av koordinaterna Stellarium. Vi kunde med en otrolig precision ställa in teleskopet för att kunna fotografera Orionnebulosan som är ca 1400 ljusår från jorden.