CanSat-workshop på ESTEC

Ett 20-tal personer, en blandning av lärare och ESERO-koordinatorer, samlades sista veckan i februari 2015 till workshop på ESTEC i Noordwijk, Nederländerna. ESA som organisation presenterades för deltagarna. En del av de lag som ska delta i CanSat-tävlingen i Portugal i juni presenterades. Lärare och ESERO-koordinatorer knöt kontakter. Kan det bli bättre? Ja!

bild: ESERO
bild: ESA education

Att fysiskt få arbeta med T-minus’ Aurdino-compatibla microcontroller för CanSat i utrymme där en modell av ISS hovrade ovanför, Columbus-modulen utgjorde bakgrund och en modell av NASA’s Orion tillsammans med ESA’s servicemodul fanns i blickfånget så fort man lyfte ögonen från lödkolven och kretskorten är inspirerande!

Fysiskt arbete med sensorer för primary mission.
Fysiskt arbete med sensorer för primary mission

Nu gäller det för lagen ute i de europeiska skolorna att bygga och programmera en CanSat värdig att presenteras och testas i internationella sammanhang. I CanSat-tävlingen i Portugal 24-28 juni deltar ett antal utvalda lag plus de lag som vinner vårens nationella tävlingar. I Norden hålls CanSat-tävling vid Andøya Space Center i april. Därifrån går sedan lag till den europeiska tävlingen i Portugal. Inspirationen förs vidare!

För de nordiska länderna står Nordic ESERO till tjänst. Bland alla de kurser som erbjuds lärare finns en kurs i CanSat. Förutom att kursen ger skolans elever möjligheter till att delta i en CanSat-tävling ger den en inblick i hur mätinstrument kan planeras, byggas och programmeras. Kursen rekommenderas å det varmaste!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s