Det är fredag och veckans näst sista lektion. En grupp elever rusar in i klassrummet. Detta är en grupp där alla sätter sig längst fram om det bara är möjligt. Det hände senaste vecka när en del elever var på lägerskola. Med god vilja kunde de åtta elever ur gruppen som var kvar i skolan tränga ihop sig på första parkett. Inte alldeles vanligt och – definitivt – inte alldeles österbottniskt. Men nu gäller det en lektion i astronomi och -fysik och det har själva valt att foga till sitt schema.
Övervakningen av vår egen stjärna var överskriften för lektionen med nämnda grupp den 26:e september. Jag berättade inledningsvis om några betydelsefulla satelliter, vilken information de ger och hur man kommer åt informationen. När jag visade en färsk bild tagen av ESA´s och NASA´s gemensamma satellit SOHO syntes en en stark ljuskälla i kanten av bilden.

I mina ögon var det intressanta med bilderna jag visade koronamassutkastet som syns till vänster på bilden. Eleverna var mera vidsynta och frågade vad det var som glimmade på andra sidan av bilden. Sanningsenligt svarade jag att det hade jag inte alls tänkt på och lät frågan hänga i luften.
En stund senare var eleverna i full gång med att skapa egna filmklipp av de senaste koronamassutkasten. Spekulationer om den lysande pricken hade också tagit mera konkreta former och eleverna levererade en hypotes. Den var väl grundad. Bilder från SOHO där pricken syntes analyserades. Stjärnor skiljdes från störningar och en del stjärnor identifierades. Med hjälp av tidsangivelserna jämfördes bilder från SOHO med hur det då borde se ut enligt planetarieprogrammet Stellarium.

Som på beställning kunde en färsk bild av en ny KMU (koronamassutkast) laddas ner nästa gång gruppen träffades. Halva gruppen då eftersom det var lägerskola för halva årskursen. Eleverna analyserade bilderna och nickade mot pricken som rört sig över bildfältet helt enligt det de hade antagit.
Bland det andra arbetet anser sig elevgruppen nu ha bevisat vad som utgör ljuspunkten som till synes närmar sig solen. De har meddelat att pricken kommer att befinna sig närmast solen i slutet av månaden. Datum är också fastslaget.

Det är en fantastisk tid när bilder och data från satellitövervakning av vår närmaste omgivning i rymden via vanlig nätförbindelse ligger tillgänglig för alla intresserade. Fantastiskt är det rum i tiden där svaren inte förbehålles de rika, de tursamma eller de gamla. För eleverna här nämnda behöver ingen förklara vad man behöver matematiken och fysiken till. Ej heller tvivlar någon på nyttan av språkkunskaper eller förmågan att läsa texter, bilder och diagram. Skolvärlden har gått dem till mötes. Mötespunkten är i ett av elevernas intresse.
1 kommentar