Nordic Teachers’ Space Camp

NTSC_Group2014LLärare från Norge, Danmark, Sverige och Finland samlades den gångna veckan på Andøya Space Center för att förkovra sig och för att utbyta idéer och erfarenheter. Fyra språk pratades i sociala rum. Tre språk pratades under arbetssessioner och i de sammanhang en större grupp diskuterade. Nordiskt samarbete fungerar!

Av de kurser som erbjuds av Nordic Esero är denna till stor del att betraktas som en aptitretare och en omvälvande innehållsförteckning över den rymd av lärande vars kärna utgörs av rymdforskning och rymdteknologi. Så många föreläsare vilka representerar den yttersta spetsen i kunnande är sällan samlade till en enda kurs för lärare. Det känns lika hedrande och inspirerande som utmanande.
Kursdeltagarnas egen arbetsinsats gick bokstavligen upp i rök och ner till havets botten. Kvar finns erfarenheterna av att ha varit med och genomfört ett raketprojekt – från planering och färdigställande av nyttolast till själva raketavfyrningen och efterbehandlingen av insamlad data. Sådant vidgar synfältet!

Utöver det som stått på agendan sker det en hel del när lärare från fyra länder umgås dygnet runt i fem dygn. Norska lärare hade varit tvungna att ansöka om dispens för att få delta i kursen eftersom de låg i strejk. Till grund för strejken ligger bland annat de krav på arbetstid, knuten till arbetsplatsen, som arbetsgivaren kräver. Kort sagt uppfattas arbetsgivarens krav som misstroende mot lärarna själva. Självfallet väcker det diskussioner.
Det konstaterades att vi har något olika situationer som lärare i de olika Nordiska länderna. Bilden av hur arbetet är uppbyggt utanför den egna nationsgränsen är inte alltid fullt korrekt.
Dock fick dylika administrativa ärenden rätt snart ge vika för pedagogiska diskussioner. Idéer bollades, projekt refererades, nya idéer stöptes och löften om fortsatta utbyten utfärdades. Gemensamma fora för utbyte nordiska lärare emellan höjer med intill sanning gränsande sannolikhet nivån på undervisningen i samtliga länder.

Nordic Esero är ett sådant forum!

 

Jan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s