Nordisk CanSat, 7-10 april, Andøa Rakettskytefelt, Norge.

Finland är ett litet land. Svenskfinland är en väldigt liten del av detta lilla land. Det lilla landets skolor har gott internationellt rykte. Hur är det då om man med ett projekt tar steget ut i – Norden till att börja med.

Pedersöre gymnasiums lag, inklusive den medföljande läraren, lät sig villigt imponeras över de andra lagens inledningpresentationer – somt på engelska, somt på nordiskt språk. Imponerande var också planering och utveckling av flera CanSat-sonder.

Dagen före dagen för uppskjutning var en synnerligen intensiv dag. Sällan är en deadline så tydlig som den som skjuts med raket. Lagen trimmade sina sonder. Det löddes, limmades, programmerades, kalkylerades och testades radioförbindelser. Ett lag byggde en helt ny sond under nattens timmar eftersom tron på den avancerade medhavda vacklade.

Launch day

Under uppskjutningsdagen var stämningen förhållandevis lugn. Förväntan var hög men nervositeten hölls undan av det faktum att det helt enkelt inte fanns något som kunde underlättas av nervositet. Efter att sonden placerats i raketen var det bara att följa med och se hur data strömmade in. En raket störtade utan att dess payload hunnit skjutas ut men eleverna bakom de sonder som fanns i den raketen kunde beredas en andra chans i det att en extra raket sköts upp.

Det flesta sonder dalade programenligt med fallskärm efter att ha lämnat raketen på tusen meters höjd. Dock hade flera grupper problem med just fallskärmen och dess fastsättning vilket gjorde att några sonder återvände till jordytan i en betydligt större hastighet än planerat. En sond dalade däremot alldeles för långsamt och gick okänt öde till mötes i det att den med vinden fördes långa vägar bort från uppskjutningsplatsen och inte kunde återfinnas. Pedersöre Gymnasiums sond gick utan fallskärm i backen med en hastighet på 40m/s men fortsatte sända data och kunde efter en knapp timmes sökande finnas.

Direkt vi hade kommit tillbaka till Andøya Rakettskytefelt, ARS, vidtog arbetet med post-flight-presentationerna. Den samlade informationen skulle presenteras såväl åskådligt som prydligt. Det blev för många en sen men givande kväll.

Presentationerna hölls i för jury, lärare och de andra lagen. Åter en gång fick tron på framtiden en skjuts. Vi har unga innovativa människor i Norden som inte räds för att se hur långt deras kunskaper och färdigheter räcker.

Segrare i årets Nordiska CanSat-tävling var laget från Silkeborg i Danmark.

Nordisk CanSat 2014
Nordisk CanSat 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s