Christophe Galfard möter elever och studerande i Svenskfinland

L01Under tre dagar turnerar Christophe Galfard i Svenskfinland. Galfard har nått stor framgång i att sprida och höja intresset för – och insikter i – astronomi och fysik. Under dessa dagar träffar han 1050 elever, främst gymnasister men också en del elever från årskurserna åtta och nio.

Christophe Galfard bjuder sin publik på en resa, en resa till Big Bang och till(baka) till framtiden. Han bjuder in till att förstå svårigheterna i att greppa universum. Likväl tar varje nytt steg i föreläsningen universum närmare åhörarna. Så nära att det känns påtagligt. Så heter också hans senaste bestseller ”Universum i din hand”.

L03I Akademisalen på Åbo Akademis faciliteter i Vasa strömmar en grupp elever fram till Christophe efter föreläsningen och frågestunden som följde därpå. Frågorna är fler än de som fick svar i anslutning till föreläsningen.

Den grupp elever som tagit beslut om att dra allt som finns att få ur tillfället får också valuta för sin beslutsamhet. Christophe sätter sig på scenkanten, besvarar frågorna och samtalar med eleverna. Han tar sig tid för morgondagens forskare. Efter en stund tittar han ändå förbi dem, söker ögonkontakt med Markus Norrby och frågar när de måste köra iväg mot flyget. Markus ger honom 6 minuter. Eleverna får dem – och ett par till.

L09

 


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland. Att ta in världsrymden i klassrummet ger ofta, åtminstone, ett delsvar på frågan ”Varför?”, en fråga som hörs rätt ofta i samband med matematikundervisningen. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna till framgång.

 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s